In de Meerval-greep!

meervalgreepHoe zit dat nou eigenlijk met die Meerval-greep? Hoe doe je dat precies en wat heb je nodig? Makkelijk om ruim van te voren te weten en niet op het moment dat er een exemplaar van twee meter aan de andere kant van de lijn hangt!

Dan heb je namelijk wel een serieus probleem. Handig dus om goed beslagen op pad te gaan. Ten eerste is een stevige handschoen geen overbodige luxe. je kan het wel zonder doen maar daar kom ik zo nog even kort op terug. Qua handschoenen kun je het beste zo´n stratenmaker-model halen. Gewoon bij de bouwmarkt om de hoek en tevens lekker goedkoop.

Wat ook nog kan zijn handschoenen van neopreen. Zogenaamde surf- of vishandschoenen die ook in de winter worden gebruikt. De greep zelf is en blijft vrij simpel.

A. Maak een vuist maar hou je hand iets open.

B. Zodra je kans ziet en de meerval zijn bek open heeft grijp je met vier vingers rond de onderkaak en hou je je duim buiten de bek aan de onderkant.

C. Hou je arm hier bij goed stijf ten opzichte van je lichaam. Een flinke meerval kan onverwachts nog behoorlijk bewegen en je zal niet de eerste zijn die zo iets ontwricht.

D. Zorg voor een grote onthaakmat of een stuk zeil waar je vervolgens direct, vanuit het water, de Meerval op kan trekken.

Een extra tip zorg voor goed schoeisel tegen rotsen en glijpartijen en pas op met de haken die nog in of buiten de bek kunnen zitten als je de Meerval-greep toepast. Handschoenen helpen dan namelijk ook niet meer! Iets wat mij meteen nog even doet terug keren op het feit dat deze greep ook zonder kan. Bij de wat kleinere exemplaren is het niet echt een probleem. Maar hoe groter de vis, hoe groter de bek! Dit betekend dat je hand dan onder een steeds groter oppervlak van kleine tandjes komt te zitten. Nou kan je deze tandjes met zeer grof schuurpapier vergelijken en levert het hooguit een paar knappe schaafwonden op.

Oké nog steeds geen probleem en daar ga je niet dood van! Dat niet nee! Maar het kan wel gaan infecteren. Zeker als je niet in de gelegenheid bent om het goed schoon te maken. Iets waar je niet op zit te wachten en er voor zorgt dat je letterlijk en figuurlijk ver van huis bent tijdens bijvoorbeeld een Meervaltrip in Spanje.

Maar goed oefening baart kunst en voor dat je het weet heb je elke Meerval in de greep! Succes!

Al blijft die eerste keer best Creepy….héhé!

Lees ook:Vissen in Nederland op Meerval doe je natuurlijk met een Meerval-Matras!
Lees ook:Meerval-String!
Lees ook:Meerval van 2,5 meter op kunstaas!
Lees ook:Nederland “Rules” Kazachstan!
Lees ook:Meerval in Nederland rukt op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.