Spiegel 25: De Hair Aligner Rig, Felix van der Marel!

haNog een kleine tien dagen en dan ligt Spiegel 25 in de winkels al hebben de abonnees deze uitgave waarschijnlijk al wat eerder op de mat liggen…

Ook in de vorige blog, van gisteren, kon je al de cover zien en de link vinden naar de site van het meest populaire magazine, aangaande karpervissen, in de Benelux!

Daarin viel ook te lezen dat ik er zelf, jawel Uw dagelijkse blogger hier, in sta met een baanbrekend artikel. Iets wat gerust een innovatie op rig-gebied genoemd mag worden. Sterker nog er zijn heel wat Internationale bekende vissers die zelfs woorden als revolutionair e.d. in hun mond nemen…

Dat zegt toch wel wat! Maar je moet het hele artikel zelf maar lezen. Ook daarbij, op de volgende pagina´s van het artikel, kun je de nodige foto´s vinden die uitleg geven hoe je deze onderlijn vervaardigt. En er is meer! De hele gedachte erachter, de voordelen die allemaal om de hoek komen kijken en de hele werkwijze natuurlijk. Eén tipje van de sluier kan ik wel alvast oplichten die aangeeft hoe doeltreffend deze aanpassing is.

In drie verschillende landen en op mega dressuurwater wist ik gewoon, dankzij deze aanpassing die omgedoopt is tot The Hair Aligner Rig, al mijn vissen overdag te vangen!

Juist, interessant! Ik zou zeggen lezen!

Spiegel-magazine 25 komt 19 Oktober uit!

Lees ook:Vooruitblik Spiegel magazine 25 – Oktober 2010!
Lees ook:De Hair-Aligner-Rig op Carpfeeling.com!
Lees ook:Ad Brak & Felix van der Marel in nieuwe VBK Magazine!
Lees ook:Artikel Felix van der Marel: Real Life Karpervissers!
Lees ook:Rig-Talk: “De Spiraal-rig!”

25 reacties op “Spiegel 25: De Hair Aligner Rig, Felix van der Marel!

  1. karpermars

    We gaan het lezen kerel…zoals ik op het plaatje lijk te zien heb je een stukje rubber op de hair vanaf de haak..dit zou een speciaal kanteleffect kunnen veroorzaken lijkt me..ben ik warm of moet ik gewoon maar wachten tot over 2 weken haha

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Ik zeg niks…en je moet alles lezen en het totaalplaatje zien Mars….dan ga je echt nadenken….

        /   Beantwoorden  / 
  2. karpermars

    Ik ga wachten kerel..dit keer niet op de deurmat hoor…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Hehe….onder de brievenbus…

        /   Beantwoorden  / 
  3. karpermars

    Heb je stuk aandachtig gelezen Flix…..ik ga het zeker volgend seizoen is proberen…..nu nog maar ff niet…vangsten zijn niet echt al te wild dus ff niet de juiste tijd voor een experimentje zeg maar…wordt vervolgd dus

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Mars misschien juist wel nu!!??

        /   Beantwoorden  / 
  4. karpermars

    zat ik ook al aan te denken hoor…maar niemand vangt een ruk op de plas…..heeft deze zomer waanzinnig veel wier gestaan..nog steeds eigenlijk…vissen zitten bomvol van het natuurlijk voedsel….das eigenlijk meer de reden…laatste weken begint het weer ietsies beter te lopen…….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Mars misschien kan dan juist iets “nieuws“ werken…..ik zou altijd 1 hengel gokken…..waarom niet? anders doen dan anderen heeft mij persoonlijk altijd meer opgeleverd….in diverse jaargetijden, groot en klein water….and so on…

        /   Beantwoorden  / 
  5. Albertino Beunk

    Ik heb het artikel ook gelezen, maar kon zo snel niet de achterliggende gedachte vinden van de aanpassing die jij gemaakt hebt? Jij zegt dat door de hair aligner, de haak beter zou draaien/prikken? Maar waar is dat op gebaseerd? Wat is hier de achterliggende gedachte achter? Je geeft in het artikel geen argumenten, wat het draaien/prikken bevorderd.

    Met afwachtende groet,

    Albertino

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Albertino aan jou ook de vraag: Heb je er uberhaupt één geknoopt, geprobeerd en er daadwerkelijk mee gevist? Het is zo makkelijk om snel iets te zien, lezen of door te bladeren en op voorhand al allerlei conclusies te gaan trekken en vraagtekens daarbij neer te zetten…Met een dito afwachtende groet!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Sven

        Jij zegt in je aanleiding hierboven:

        “…De hele gedachte erachter, de voordelen die allemaal om de hoek komen kijken… ”

        Als ik dan om de gedachte erachter vraag omdat die niet in het artikel staat (of ik heb het gemist hoor, maar dan had je me zo kunnen antwoorden) krijg ik alleen het antwoord:

        “Heb je er zelf al één geknoopt?”

        Zoals ik al zei in mijn mail (en nu ik er zelf al één geknoopt heb ;) maar geen rot op ving, behalve op mijn eigen rig):

        Dat alignertje van de hair zorgt alleen maar voor een extra hefboompje om de bocht bij spuwen als eerst de muil uit te sturen. Bij gewoon strakzwemmen voldoen de meeste systemen namelijk ook gewoon.

        Ik zou toch nog eens jouw gedachtengang willen lezen dan. Waarom zou het net dat extra moeten opleveren?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Felix van der Marel

          @Sven & Albertino: De gedachtegang is de volgende achter deze hair aligner: A. In combinatie met pop ups of een snowman-aanbieding wordt de presentatie gewoon moeilijker uit te spugen( helemaal bij kleinere vissen en een kleinere bek )Zeker als je hierbij het krimpkous van de bocht af stoomt. B. Met de aanpassing, in mijn ogen en de praktijk, behaal je nog een groot voordeel en dat is een schakel die nog te vaak en te veel wordt onderschat….de juiste afstand tussen haak-aas en haakbocht. Het krimpkous zorgt dus ook, als een soort afhouder, voor de goede afstand. Hoe meer “speling“ des te makkelijker is de boel uit te spugen…helemaal bij alleen het gebruik van zinkend en single haak-aas. Je geeft de karper dus nog minder “ruimte!“En om alles nog even kort te sluiten. Niemand hoeft met deze aanpassing te vissen en ja “standaard“ onderlijnen zijn, in veel gevallen, voldoende om je vis te vangen. Toch is en blijft deze aanpassing iets nieuws en heb ik er, samen met vele andere( zeer gerespecteerde vissers uit binnen en buitenland ), vis op weten te vangen…En dat zeker niet op standaard watertjes. Soms is er gewoon een andere aanpak nodig en met mijn aanpassing, wat ik ook naar voren haal in het artikel, kan je nog buiten de spreekwoordelijke pot pissen maar dat maakt het karpervissen, ook weer in mijn ogen en de praktijk, juist zo interessant. Succesvol zijn is niet altijd makkelijk…Ergens in vast roesten wel…ook als je “toch“ nog zo nu en dan je vissen vangt. Bovendien is geen land, geen water, geen vis en geen dag het zelfde in deze hobby, sport en beleving. Maar dat is iets wat ik jullie vast niet hoeft te vertellen!? Mvg, Felix.

            /   Beantwoorden  / 
          1. karpermars

            amen !

              /  
          2. Felix van der Marel

            Mars je maakt mij dag weer goed….ik ontdek warempel net een glimlach op mijn gezicht door jouw reactie! Haha…geweldig…Dominee Flix…AMEN!

              /  
          3. Sven

            Hey Felix,

            Zo had je het ook meteen kunnen zeggen hè.

            Ik ben alleen benieuwd hoe je denkt over het feit dat ikzelf geloof dat die afhouder die jij zo prijst, ook tevens de oorzaak (helemaal bij grotere vissen of vissen met grotere bekken) kan zijn dat de haak nog makkelijker zonder te prikken de bek weer uitgemieterd wordt, zo achter het aas aan.

            De afstand tussen bocht en aas is simpel op te lossen door je hair te verlengen of te verkorten.

            Zoals het bij negen van de tien systemen is, net zoals een blowbackrigdinges. Als de vis het wil spuwen zonder strak te zwemmen is er toch een godsmirakel nodig wil de vis zich fatsoenlijk haken, aangezien bijna alle rigs zijn gebaseerd op het strakzwemmen van de onderlijn.

            Behalve bijvoorbeeld een overgelode rig, maar dan nog heb je het lood nodig voor een extra zetje..

            Zoals er situaties zijn waar het een meerwaarde heeft, zal er ook heus (net zoals bij alle dingetjes) een situatie zijn waarbij het absoluut een keer niet doet wat het moet doen.

            Zoals je zelf al zegt: Het blijft vissen ;)

            Proost

              /  
          4. Felix van der Marel

            @Sven & Albertino: Er is ook nog meer wat betreft deze aanpassing maar dat komt in een vervolg-artikel, volgend jaar, aan het licht. Hierin ga ik nog verder en komt ook een versie aan het licht waarbij idd een loodje van toepassing is. Al met al ook een beetje de reden dat ik ook nog niet alles wil en heb prijs gegeven. En ja wat je zegt zit een kern van waarheid in dat hoe groter de bek des te makkelijker het uitspugen wordt…maar daar valt ook weer, door het gebruik van overdreven groot haak-aas…denk aan 26mm en groter…, iets aan te doen…En dan zijn er nog wel wat punten maar dat bewaar ik allemaal voor het volgende artikel en wil ik nu nog niet volledig naar buiten brengen. Voor de rest heet het…en blijft het…inderdaad Vissen en niet “Vangen!“ :)

              /  
  6. Albertino Beunk

    Hoi Felix,

    Ik heb er niet mee gevist eerlijk gezegd. Ik heb er wel eentje geknoopt, maar kon zelf de achterliggende gedachte er niet van vinden.

    Ik zeg daarentegen niet, dat het niet zou werken. Maar waarom zou het wel werken? Geen idee.

    Het zou misschien meer karpers op de mat brengen. Dat zou kunnen. Maar hoe functioneert de rig? Misschien dat jij daar iets meer over kan vertellen.

    Mvg,

    Albertino

      /   Beantwoorden  / 
  7. jaap

    felix kom een keer langs in hoofddorp, voor een bakkie kunnen we bij kletsen.. jaap

      /   Beantwoorden  / 
    1. Felix van der Marel

      Hey Jaap goed om van je te horen…..Ik ben al onderweg! Kom zeker ff langs….

        /   Beantwoorden  / 
  8. fred

    hoi, ik heb die hairaligner geknoopt en er mee gevist:)
    zag gelijk de voordelen voor mijn visserij erin,snel stromend water
    waar m,n normale hair soms om mijn haak gedraaid zat(met losschieters als gevolg daarvan.)
    heb er 1 x meegevist tot nu toe en gelijk een mooie spiegel van 32 mee gevangen,je kan natuurlijk nooit zeggen dat ik dankzij die hairaligner heb gevangen….maar het geeft iedergeval vertrouwen voor m,n aasaanbieding op stromend water.
    ga hem zeker binnenkort met een hengeltje proberen op dresuurwater;)

    mvg fred

      /   Beantwoorden  / 
    1. [Blocked by CFC] Felix van der Marel

      Goed om te horen… En ja op stromend water is iets waar ik zelf eerlijk gezegd nog niet eens zo over de voordelen ervan hebt gedacht! Interessant…..

        /   Beantwoorden  / 
  9. karpermars

    Nou Flix ….je hebt in ieder geval iedereen aan het denken gezet he….ik heb nog nooit zoveel reacties gezien op een van je blogs…dus ik denk dat je de goede snaar geraakt hebt….of de een het nu geweldig vind of de ander vind het niks er is in ieder geval een leuke discussie opgestart zo…ok op de diverse karperforums zag ik….well done mate

      /   Beantwoorden  / 
    1. [Blocked by CFC] Felix van der Marel

      Thanks Mars goed om te horen!

        /   Beantwoorden  / 
  10. dave

    Ik ga het in april eens testen op een aantal zware dressuurputten in Frankrijk en in Nederland uiteraard.
    Kan ik mooi een week vergelijken, van stek wisselen en van rig etc.
    Dat van het riviervissen is zeker een pluspunt, dat gaan we is ff testen in augustus/september, wederom in frankrijk op een mooie rivier!

    Felix kun je niet iets van een testblog van de Hair Aligner maken en een poll erbij, dan kunnen we alle ervaringen delen en de alligner wellicht verder ontwikkelen ;-)

    Ik hou wel van dit soort dingen, in engelse magazines kom je om van de “uitvindingen” en als het mogelijk (extra)vis vangt dan hou ik het altijd in gedachte als het een keer niet loopt zoals ik verwacht had.

      /   Beantwoorden  / 
    1. [Blocked by CFC] Felix van der Marel

      Dave ook jij bedankt voor je reactie en idee maar er komt een vervolgartikel volgend jaar waar ik nog veel dieper op deze aanpassing in ga en waar nog andere varianten aan bod komen maar dat zal ergens in het voorjaar zijn. Hou me op de hoogte in ieder geval!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.