Nederlandse Karper last van ijslaag op ondiep water!

Uit verschillende hoeken van het land komen er nu al berichten over diverse soorten zoetwater vissen, waaronder karper, die last ondervinden van het ijs.

Met andere woorden van de ijslaag en strenge vorst. Vooral op klein, gesloten en ondiep water is dit het geval.

Waar totaal geen stroming staat of verbindingen zijn zoals slootjes en smalle vaarten kan dit snel gebeuren.

De zuurstof raakt snel op en dat trekken dit soort vissen, van formaat, gewoon  niet. Deze foto, gemaakt door Berend, bewijst dit ook. Deze schubkarpers liggen echt zo goed als voor dood tegen de ijslaag aan door een gebrek aan zuurstof.

Kom je nu bij jou in de buurt ook een dergelijke situatie tegen twijfel dan niet. Je kan verschillende dingen doen! Het ijs breken en hopen dat zo de vissen weer enigszins op adem komen. De gemeente of plaatselijke HSV inschakelen. Die kunnen weer derden, zoals instanties van de overheid, met meer gemak inschakelen die zo maatregelen kunnen treffen. En in de laatste plaats en optie kun je de vissen zelf overzetten maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van i.v.m. het overdragen van allerlei ziektes en virussen.

Is er echt geen andere optie of gewoon tijdgebrek om te wachten op hulp van derden zet dit soort vissen dan in ieder geval over op openbaar water zoals een nabijgelegen kanaal. Ga ook zeker geen kilometers lopen zeulen met vissen want dat overleven ze zeker niet.

Al met al een lastige situatie waarbij je vaak alleen maar machteloos kan toekijken. Maar goed krijg je de kans om wat te doen laat die dan niet liggen…

Lees ook:Visfoto´s voor aan de wand? Doe is gek!!!
Lees ook:Zwarte Monster-Meerval!
Lees ook:Karpervissen in Frankrijk: Cas-en-Lac!
Lees ook:Met de Mossel op Karper, Brasem en ander “gespuis!”
Lees ook:Telescopische Rigdropper. De Uitvinding!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.