“Waarom Gevlochten Lijn!?”

Ja, waarom niet? Nee, geintje natuurlijk! Toch is het een vraag die ik nog erg vaak hoor en wat voor sommigen nog steeds helemaal “nieuw” is! Ja, vroeger had je alleen maar nylon om op je molentje te spoelen. Maar vandaag de dag is het dus totaal anders en komen gevlochten lijnen in steeds meer soorten van visserij voor. Denk aan het feedervissen, karpervissen, witvissen en natuurlijk ook in de zeevisserij! Toch is gevlochten lijn een stuk duurder dan ordinair nylon en heeft ook zo zijn nadelen. Maar eerst nog maar eens de voordelen op een rijtje zetten.

A. Directe Beetindicatie! Geen rek zoals Nylon dat wel heeft! Ja nylon heeft maar liefst tien procent rek! Dit betekend dat als je bijvoorbeeld als Karpervisser 100 meter ver vist je de vis tien meter “kado” geeft! M.a.w. de vis kan dik tien meter “nemen” voor jij ook maar één “piep” te horen krijgt!

B. Het is ontzettend schuurbestendig en oersterk! Zelfs in de meest minimale dikte 3 á 4 keer meer dan nylon. Ook zorgt dit gegeven voor minder wrijving langs je ogen( van de hengel ) en dus automatisch minder snel voor beschadigingen in diezelfde ogen! M.a.w. je materiaal gaat dus ook langer mee.

C. Door dat het dunner is past er meer op je spoel en hoef je dus ook niet met grote molens te vissen als dat niet nodig is! Wil je dat wel en behoorlijk grote afstanden gooien is gevlochten lijn ook beter en komt een stuk verder( denk aan de punt B ) en makkelijker van de spoel af.

D. Nylon moet je bijna elk jaar vervangen. Zeker als je intensief vist. Gevlochten lijn gaat jaren mee! Dit komt omdat nylon gaat “werken!” Hier mee bedoel ik dat het zonlicht, hitte, water, opdrogen en dat soort factoren er voor zorgen dat het Nylon “op” raakt en op een gegeven moment niet meer betrouwbaar is en kan of zal breken!! Niet zo leuk als dat gebeurt wanneer je droomvis op dat moment aan de andere kant van de lijn hangt!

Oké…..en dan nu de nadelen.

A. Gevlochten lijn zal of kan na verloop van tijd “lichter” gaan worden. Hier mee bedoel ik dat de gevlochten lijn zal gaan drijven! Nou is bijna geen ene gevlochten lijn helemaal zinkend zoals nylon dat wel is dus dat kan zeker dan voor problemen zorgen. Vissen die schrikken van zo’n lijn omdat ze hem voelen voor dat ze ook al maar één haak hebben gezien. Boten die voorbij komen en je hele zooitje “meezuigen” in de schroef! Of van die knappe zeilboten met zo’n dik “zwaard” er onder die je lijn meetrekken en uiteindelijk finaal doorklieven!

B. Ook kan gevlochten lijn, in verkeerde handen, voor veel narigheid zorgen. Zowel voor jezelf als voor de vis. Gevlochten lijn snijdt namelijk overal dwars door heen. En dan voornamelijk door vingers en vinnen! Hier hoef ik dan ook niet heel ver op in te gaan! Gooi je verkeerd en komt de kracht van de afspoelende lijn langs je vinger dan mis je een vingertopje in het ergste geval! Al doet een flinke snee ook al erg pijn! Idem dito met vissen die een gevlochten lijn langs hun flank krijgen. Dit kan de bek opensnijden of complete vinnen doen verdwijnen. Gebruik je dus zo’n lijn neem dan altijd een stuk tube of leader boven de onderlijn. Dit ter bescherming van de vis! Nooit direct de gevlochten lijn aan de onderlijn knopen!! Dit is uit den boze!!

Nou zijn er nog wel wat voor- en nadelen ten opzichte van elkaar maar dit zijn echt wel de meest belangrijkste. Overweeg dus voor jezelf of het nodig is of je juist met nylon door blijft vissen of voor gevlochten wil gaan! Neem in ieder geval boven beschreven regels in acht. Dan kan er weinig mis gaan!

Lees ook:De keuze: Nylon of gevlochten lijn?
Lees ook:Pas op met gevlochten lijn!
Lees ook:Ultima Powerbraid! Gevlochten hoofdlijn voor de Karpervisserij!
Lees ook:Het ware verhaal achter de Wereldrecord-Karper Scar!
Lees ook:Gevlochten lijn knippen? Geen probleem!

3 reacties op ““Waarom Gevlochten Lijn!?”

  1. ron van leeuwen

    denk dat ik gevlochten ook wel eens een poging ga geven vis in princiepe altijd met nylon nix miss mee hoor!!! maar zoals je zelf al beschrijft afstanden zijn best wel een probleem met nylon heb ook inderdaad vaak het gevoel dat je te weinig reactie krijgt over afstanden van 80 t0t 150 m en dat kost vis nou komt er ook nog bij dat ik laatst op bepaalde wateren weer terug gegaan ben op extreem licht lood en juist daarmee maak je die reactie op de kant nog ongevoeliger maar t leverde op water met veel hengeldruk wel redelijk vis op !!!!!greatz die lange

      /   Beantwoorden  / 
  2. Felix van der Marel

    goed idee ron! het is proberen zeker waard op dat soort afstanden……maar ik zou dan wel weer op het ietwat zwaardere lood terugstap pen….althans wat betreft mijn persoonlijke ervaring…..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Gertjan

    Het is niet helemaal correct wat je bij puntje A aangeeft. Het eerste deel klopt, dat van de beetindicatie. Maar het gevolg wat je daarbij geeft is incorrect. Je krijgt wel degelijk een indicatie als de vis je aas pakt. De vis krijgt die 10 meter pas kado als de visser de hengel oppakt en er SPANNING op de lijn komt de staan. Dit is niet het geval bij een molen die op de steunen ligt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.